AstraZeneca încearcă să justifice dezastrul livrărilor de vaccinuri: ”nu le vinde în altă parte”
În ultimele zile, tot mai mulți producători de vaccinuri au anunțat că vor încetini sau vor opri livrările de vaccinuri. Situația dezastruoasă a culminat cu anunțul responsabilului de campania de vaccinare din țara noastră.
Foarte mulți oficiali europeni își pun problema dacă nu cumva Pfizer, Moderna și, mai recent, AstraZeneca, nu cumva vând în altă parte vaccinurile destinate blocului european. Situația a devenit atât de gravă, încât autoritățile din Italia au amenințat că vor da în judecată Pfizer pentru că nu-și respectă prevederile contractuale.
Acum, CEO-ul AstraZeneca a simțit nevoia să iasă la înaintare pentru a oferi un pic de transparență când vine vorba de livrarea din ce în ce mai lentă a vaccinurilor. Compania farmaceutică britanică AstraZeneca „cu siguranță nu ia vaccinuri de la europeni pentru a le vinde în altă parte pentru profit”, spune CEO-ul său Pascal Soriot, relatează AFP. Mențiunile au venit după ce laboratorul a iscat un scandal uriaș în urma anunțului că va reduce cu 60% livrările din primul trimestru, ceea ce a făcut ca UE să se întrebe dacă nu cumva producătorii vând vaccinuri în afara blocului comunitar.
„Nu ar avea niciun sens”, a spus liderul francez într-un interviu acordat marți LENA (Alianța Europeană a Ziarelor), din care face parte cotidianul Le Figaro. În mod oficial, AstraZeneca, care a încheiat un parteneriat cu Universitatea din Oxford pentru realizarea vaccinului, a promis că nu va obține profit din vânzarea de vaccinuri în timpul pandemiei.
Soriot susține că a avut unele probleme de pornire în lanțul de aprovizionare din Marea Britanie, dar „contractul britanic a fost semnat cu trei luni înainte de contractul UE. Deci, cu Regatul Unit am avut trei luni suplimentare pentru a rezolva problemele întâmpinate”. Pe de altă parte, reglementarea din partea UE pentru acest vaccin este așteptată abia vineri.
Ca referință, laboratorul britanic a anunțat săptămâna trecută că livrările vor fi mai mici decât se aștepta în primul trimestru din cauza unei „scăderi a randamentului”. Anunțul din partea companiei anglo-suedeze a venit vineri și se menționează clar că numărul de doze livrate va fi redus cu 60%, până la 31 de milioane de doze, din cauza unor probleme de producție.
Apogeul scandalului a ieșit la iveală luni. În urmă cu câteva zile, oficialii de la Bruxelles au ridicat tonul împotriva AstraZeneca, considerând ”inacceptabile” întârzierile la livrarea vaccinului Covid-19. Tot atunci, liderii europeni au solicitat ”transparență” la exportul în afara UE a dozelor produse în interiorul blocului comunitar.
„Cred că populațiile Europei sunt extrem de stresate și obosite de această pandemie care a durat un an. Guvernele sunt supuse presiunii”, a adăugat Soriot în acest interviu, precizând că Europa „care reprezintă 5% din populația lumii, va obține 17% din producția noastră în februarie „. Șeful AstraZeneca a ținut să menționeze în același interviu că gigantul pe care îl conduce lucrează deja cu Oxford la un alt vaccin menit să adreseze varianta sud-africană a Covid-19, semnificativ mai transmisibilă decât celelalte tulpini ale virusului.